пятница, 18 мая 2012 г.

Підсумки акції «Зробимо Україну чистою! 2012»


28 квітня 2012 року відбулось наймасштабніше прибирання за часів незалежної України. Акція «Зробимо Україну чистою!» об’єднала більше
51 000 учасників з 110 населених пунктів . Таке глобальне прибирання – це заслуга 500 організаторів з усієї України і кожного з учасників, які свідомо прийшли і зробили власне місто чистішим, назавжди змінивши своє ставлення до рідної країни на більш дбайливе.


17 травня в конференц-залі «Radisson Blue Hotel», Kyiv відбулась прес-конференція, на якій оголосили результати проведення акції «Зробимо Україну чистою! 2012» (надалі «ЗУЧ! 2012»). Організатори розповіли про цьогорічні результати акції та оголосили майбутні плани. 

Прибирання в рамках «ЗУЧ! 2012» зібрало 51 056 волонтерів  в 110 населених пунктах.
Своїми силами вони змогли  зібрати:
·                 Пластикових пляшок 969,07 куб.м ( 2011 рік - 710.02 куб.м);
·  Скляних відходів 486,29 куб.м (2011 рік - 637.56 куб.м);
·  Інше сміття 6 682,06 куб.м (2011 рік - 3 308.06 куб.м).
Організатори доклали максимальні зусилля, аби все сміття, зібране на акції, було вчасно вивезене і відправлене на переробку.
 
Регіони
Проведення акції є підсумком декількох місяців роботи близько 500 координаторів зі всієї України.
 
Наприклад в  Вінниці, окрім масштабного прибирання, активістами було розроблено і здійснено окремий проект «Зробимо Вінницю чистою», основою метою якого є змінення ставлення українців до оточуючого середовища. В його межах відбувались:  перфоменси та вуличні дебати на екологічну тематику; побудова показової пляшки, що символізувала утворення стихійних смітників в місті; проведення екологічних інтелектуальних ігор для дітей та дорослих.
Львів порадував кількістю зібраного сміття (469 пакетів скла, 497 пакетів пластику, 539 пакетів іншого сміття). Окрім того, було проведено низку еко-заходів, завдяки яким багато людей стали більш дбайливо ставитись до рідного міста та країни в цілому. 
В Черкасах до організації акції підійшли максимально душевно – навіть готували справжній український борщ для учасників прибирання міста. Було зібрано вражаючу кількість сміття – 5 тонн!
Цікаві факти з акції
1.      51 056 людей – це на 75% заповнений НСК «Олімпійський». Сподіваємось, наступного року ми зможемо зібрати декілька таких стадіонів
2.      Якщо все зібране на акції сміття спресувати у стрічку товщиною і шириною 1 см, вона може дістати до Місяця.
3.      «ЗУЧ!» це єдина в світі повністю волонтерська ініціатива в межах руху «Let’s do it!». Жоден з організаторів не  отримує гроші за організацію. Наприклад, в Австралії робота всіх національних координаторів оплачується.
Подальші плани організаторів «ЗУЧ!»
·  Інформаційна кампанія «Ввічливо роблю зауваження тим, хто смітить»
·  Знаходження можливостея для збільшення кількості урн у людних місцях
·  Лобіювання законопроекту № 9680 «про штрафи за викидання сміття у неналежних місцях»
·  Освітня робота в межах програм «Зелений пакет» (для шкіл) та «Зелений садок» (для дітей віком 2-6 років)
·  Розширення і підсилення команди «ЗУЧ!» для якісної організації «ЗУЧ! 2013»
Коментарі засновників проекту
Юрій Пивоваренко: «Багато людей вклали неймовірні зусилля у цей проект! Тепер закликаю кожну людину працювати на збереження результату: ввічливо робити зауваження тим, хто смітить. Це діє. Ми, у свою чергу, хочемо домогтись збільшення кількості урн і впровадження штрафування за засмічення! Все це – необхідні складові перетворення України на чисту прекрасну країну.»

Катерина Стрипко: Ми виокремили 2 перспективних проекти, які будемо розвивати та реалізовувати, це «Зелений пакет» та «Зелений садок».
Зелений пакет – це проект, в рамках якого було створено збалансований освітній продукт: пакет матеріалів про роль людини в природному середовищі та її свідоме, дбайливе ставлення до довкілля В цьому році один із співорганізаторів «ЗУЧ! 2012», НСОУ «Пласт» , провела у 62 містах уроки для школярів по правильному поводженню з відходами – на базі матеріалів «Зеленому Пакету». Другий проект, який зараз розробляє група експертів – це "Зелений садок" – екологічна освітня програма для дітей дошкільного віку.

Детальні результати всеукраїнського прибирання вже розміщенні  на     офіційному сайті нашої громадської ініціативи: letsdoit.org.ua.

Дякуємо всім за участь!


 
Команда організаторів «Зробимо Україну чистою! 2012»

Наш сайт: letsdoit.org.ua
Ми у Facebook: LetsDoItUkraine
Twitter-стрічка
 @letsdoit_ua
Ми
 вКонтакте
Дивись, як Україна ставала чистішою на
 http://say.tv/clean_ukraine
Пересилаючи цей лист своїм знайомим і залучаючи людей до соціальних спільнот «Зробимо Україну чистою!», ти вже робиш маленьку добру справу =)

Комментариев нет:

Отправить комментарий

http://podillay.blogspot.com/